Voortgangsgesprek

 

Het voeren van een voortgangsgesprek, oftewel een functioneringsgesprek, is makkelijker gezegd dan gedaan. In een voortgangsgesprek wordt meestal ook kritiek geuit, wat lastig kan zijn voor zowel de leidinggevende als de werknemer. Gesprek met personeel legt u de voordelen van het voeren van een voortgangsgesprek uit en geeft u een paar handige tips.

Wat is een voortgangsgesprek?

Een voortgangsgesprek vindt meestal jaarlijks plaats binnen veel organisaties. Het doel van een voortgangsgesprek is het bespreken van het functioneren van de medewerker. Dit betreft zowel positieve zaken als verbeterpunten. Vaak worden ook de wensen en ambities van de medewerker doorgenomen.

Het gesprek wordt vervolgens vastgelegd in een verslag voor in het personeelsdossier. Zo kan later nog worden teruggelezen wat er is besproken en kan de voortgang van de werknemer met gemak worden overzien. Mochten er in de toekomst misverstanden ontstaan over de voortgang, dan kan altijd worden teruggegrepen op dit verslag.

Een mediator inschakelen

Wat een voortgangsgesprek lastig kan maken, is het aankaarten van verbeterpunten of andere kritische onderwerpen. Naast het feit dat het lastig is om hierover te beginnen als leidinggevende, kan dit escaleren tot een conflict en een eventueel verslechterde verstandhouding. Een oplossing voor dit probleem is het inschakelen van gespreksbegeleiding via Gesprek met personeel.

Met gespreksbegeleiding voorkomt u escalatie tijdens het gesprek en zorgt u er als leidinggevende voor dat u zo goed mogelijk bent voorbereid. Een gespreksbegeleider van Gesprek met personeel fungeert als onafhankelijk derde persoon tijdens het voortgangsgesprek. Hij of zij begeleidt u bij de voorbereiding, het gesprek en het verslag. Gesprek met personeel zorgt er met bemiddeling voor dat het gesprek open, gelijkwaardig en kalm blijft. 

Wat zijn de voordelen?

Het voeren van een voortgangsgesprek heeft meerdere voordelen:

  • Het verbeteren van de relatie tussen leidinggevende en werknemer, met als gevolg minder ziekteverzuim, een fijnere samenwerking en het beter functioneren van personeel;
  • Een actueel personeelsdossier;
  • Een duidelijk en consequent personeelsbeleid.

Een voortgangsgesprek goed voorbereiden

Zoals beloofd krijgt u een paar tips voor een fijn en effectief voortgangsgesprek. De eerste tip: zorg voor een degelijke voorbereiding. Dit houdt in dat u de werknemer van tevoren op de hoogte brengt van de onderwerpen die gaan worden besproken. Het goed voorbereiden van het voortgangsgesprek voorkomt dus dat hier misverstanden over ontstaan. 

Een gelijkwaardig en eerlijk gesprek

Zorg naast een goede voorbereiding voor een gelijkwaardig en eerlijk gesprek. Praat niet alleen, maar luister ook vooral naar de werknemer. Wees eerlijk over de dingen die minder goed gaan. Dit is niet alleen fair naar de werknemer toe, het is ook noodzakelijk bij een eventueel ontslag. Bij het ontslaan van een werknemer is het noodzakelijk dat kan worden aangetoond dat disfunctioneren meerdere keren is besproken.
Tot slot, leg de nadruk op wat er wel goed gaat. Dit zorgt ervoor dat de werknemer gemotiveerd blijft. Alleen maar benadrukken wat de tekortkomingen of verbeterpunten zijn, werkt vaak averechts.

 

Neem contact op

Wij slaan uw gegevens secuur op conform ons privacybeleid.

Velden met een * zijn verplicht