Personeelsdossier


Het bijhouden van een personeelsdossier voor uw werknemers is juridisch verplicht. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de juistheid van het personeelsdossier, dat moet voldoen aan de Flexwet (Wet werk en zekerheid) en de AVG (Europese privacywet). Zorg ervoor dat de gegevens in het personeelsdossier altijd actueel zijn:

  • Ondertekende arbeidsovereenkomst
  • Bijgewerkte functieomschrijvingen
  • Doelstellingen
  • Gevolgde cursussen of opleidingen
  • Verslagen van functioneringsgesprekken
  • Verslagen van beoordelingsgesprekken

De gespreksverslagen moeten ondertekend zijn door zowel de leidinggevende als de werknemer. Wil uw werknemer het verslag van een beoordelings- of functioneringsgesprek niet ondertekenen? U kunt hem of haar daar niet toe dwingen. Indien het niet lukt tot een compromis te komen en het verslag aan te passen, kunt u uw werknemer wel vragen een bewijs van inzage te ondertekenen. Ook kunt u vragen om een door de werknemer geschreven verklaring waarin zij hun reden tot weigeren uiteen zetten. Deze documenten voegt u vervolgens ook toe aan het personeelsdossier.

Wilt u vanwege disfunctioneren van een werknemer af en is uw dossieropbouw niet op orde volgens de Wwz-regels? Een kantonrechter zal het arbeidscontract dan niet ontbinden.

Een gespreksbegeleider inschakelen

Beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken zijn voor veel leidinggevenden en werknemers iets om tegenop te zien. Omdat zij niet wettelijk verplicht zijn indien ze niet in de cao van het bedrijf zijn opgenomen, worden ze weleens overgeslagen. Dit kan leiden tot een incompleet personeelsdossier, en uw juridische positie als werkgever afzwakken.

Om dat te voorkomen kunt u een gespreksbegeleider van Gesprek met personeel inschakelen. Deze ervaren gespreksbegeleider helpt u met het voeren van functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken. Van de voorbereiding tot de verslaglegging, inclusief het begeleiden van de daadwerkelijke gesprekken. Dankzij hun gedegen mediation training hebben zij jarenlange ervaring met het bemiddelen tussen leidinggevenden en werknemers. Zo houdt u de gesprekken productief en positief.

Voor meer informatie nodigen wij u van harte uit voor een vrijblijvend gesprek. Wij staan u graag te woord over onze diensten.
 

Neem contact op

Wij slaan uw gegevens secuur op conform ons privacybeleid.

Velden met een * zijn verplicht