Tips voor het inschakelen van arbeidsmediation

Tips voor het inschakelen van arbeidsmediation

21-09-2021

Het inschakelen van arbeidsmediation klinkt als een noodkreet bij problemen met personeel. Niks is echter minder waar. Arbeidsmediation is een hele fijne en efficiƫnte manier om een conflict met een werknemer juist te voorkomen. We leggen u uit hoe dit zit en geven u fijne tips om als werkgever met mediation om te gaan.

 

Wanneer schakelt u als werkgever arbeidsmediation in?

Het voeren van gesprekken met uw werknemers kan erg lastig zijn. Zeker als er tijdens deze gesprekken ook kritiek wordt geuit. Denk bijvoorbeeld aan een functioneringsgesprek. Om ervoor te zorgen dat beide partijen vriendelijk en rustig blijven, is arbeidsmediation een effectief middel. Hiermee kan een arbeidsconflict worden voorkomen. Arbeidsmediation houdt in dat er wordt samengewerkt met een gespreksbegeleider, een onpartijdige derde tijdens het gesprek. 

 

De voordelen van mediation tijdens een gesprek

Een mediator begeleidt u bij de voorbereiding en tijdens het gesprek zelf. Zo weet u zeker dat u vooraf niks cruciaals vergeet en dat het gesprek gelijkwaardig blijft. Ook zorgt de gespreksbegeleider voor een gespreksverslag dat na het gesprek direct wordt ondertekend. Zo kan het personeelsdossier compleet worden gemaakt. Met een mediator bent u tot in de puntjes voorbereid en heeft u het voordeel dat de relatie tussen u en uw werknemers soepel blijft verlopen. Met als resultaat: minder ziekteverzuim en een fijnere samenwerking.

 

Tips voor werkgevers

Gesprek met Personeel geeft u graag wat tips om als werkgever om te gaan met arbeidsmediation.

- Verwacht niet dat de mediator aan uw kant staat. Hij of zij oordeelt niet, het gaat om het begeleiden van het gesprek.
- Laat uw emoties zien. Dit is juist goed. Niet alleen is dit voor uzelf belangrijk, het laat de andere partij ook zien dat u niet onverschillig tegen de situatie aankijkt.
- Houd in uw achterhoofd dat u het niet altijd met elkaar eens hoeft te worden. Het doel van het gesprek is wederzijds begrip en het accepteren van de mening van de ander.

 

Gesprek met Personeel voor onafhankelijke arbeidsmediation

Heeft u het gevoel dat arbeidsmediation u verder kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met Gesprek met Personeel om u te laten ontzorgen met een onafhankelijke gespreksbegeleider. Ook bij vragen staan de medewerkers van Gesprek met Personeel graag voor u klaar. Naast gespreksbegeleiding bieden zij ook nog andere diensten aan op het gebied van personeelsgesprekken.

Neem contact op