Tips voor het voeren van een ontslaggesprek

Tips voor het voeren van een ontslaggesprek

27-03-2020

 

Een ontslaggesprek is misschien wel net zo moeilijk voor degene die het nieuws moet brengen, als voor degene die het nieuws ontvangt. Veel managers gaan een ontslaggesprek in zonder zich goed voor te bereiden. Door een ontslaggesprek in te gaan met slechte voorbereiding of een verkeerde gespreksaanpak kunnen er grove fouten gemaakt worden. Een goede voorbereiding is dan ook zeker van belang. Zo voorkomt u ongemakkelijkheden en maakt u het wellicht iets draaglijker voor degene die ontslagen wordt. Hoe zorgt u als manager ervoor dat een ontslaggesprek zo soepel mogelijk verloopt?

 

Tips bij het voorbereiden van een ontslaggesprek

Het voorbereiden van een ontslaggesprek is van belang om de juiste aanpak voor het gesprek te kiezen. Er zijn veel verschillende aanpakken, maar er zijn maar weinig goede voor een ontslaggesprek. In het stappenplan hieronder leest u precies hoe u een ontslaggesprek het beste voert. Zorg ervoor dat u de medewerker uitnodigt op een zakelijke plek om het gesprek te voeren; dit zorgt voor een duidelijke scheiding tussen medewerker en manager. Hulp nodig tijdens het voeren van een ontslaggesprek? Een gespreksbegeleider is wellicht waar u naar op zoek bent.

 

Stappenplan voor het voeren van een ontslaggesprek

  1. Het is het beste als u het slechte nieuws direct vertelt. Vertel direct dat de samenwerking stopt of dat de persoon in kwestie ontslagen is. Draai hier niet omheen, dan wordt het alleen maar moeilijker voor jullie beide. 
  2. Het is belangrijk dat u vertelt dat de medewerker is ontslagen en hierna het woord overlaat aan de medewerker zelf. Ga uzelf niet verontschuldigen en ga er niet omheen draaien, dan kunt u ervoor zorgen dat u dingen zegt die tegen u gebruikt kunnen worden. Ook zorgt u er op deze manier voor dat de medewerker de mogelijkheid heeft om stoom af te kunnen blazen.
  3. Na deze stap kunt u, afhankelijk van de situatie, ervoor kiezen om begrip te tonen voor de medewerker. Een voorbeeld hiervan is aangeven dat het mogelijk is om te kijken naar een manier om de medewerker te helpen aan een nieuwe uitdaging. Wees niet concreet, maar zeg dat hier nog over nagedacht kan worden.
  4. Luister naar de medewerker, maar laat duidelijk worden dat deze beslissing niet teruggedraaid kan worden.

 

Gesprekspartner nodig?

Heeft u hulp nodig bij het voeren van een ontslaggesprek? Neem contact op met Gesprek Met personeel en wij zullen samen met u kijken wat de mogelijkheden zijn voor uw onderneming.