Hoe geeft u als werkgever constructieve feedback?

Hoe geeft u als werkgever constructieve feedback?

22-01-2020

 

Het functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek met werknemers draait om het geven van feedback. Het is belangrijk om de werknemer feedback te geven op een duidelijke, eerlijke en open manier zodat deze makkelijk te implementeren is. Iedere werknemer wil graag een terugkoppeling over zijn of haar presteren, maar niemand zit erop te wachten om bekritiseerd te worden. Hoe vindt u als werkgever de gulden middenweg een geeft u bruikbare en opbouwende feedback aan uw werknemers? 

 

Verbeter de prestaties van uw personeel

Door goede feedback te geven aan uw personeel over hun prestaties en tekortkomingen wordt er een goede relatie verkregen. Geef uw werknemer de kans om zichzelf te verbeteren door eerlijk aan te geven hoe diegene presteert. Wissel daarin complimenten en correcties met elkaar af zodat de ontvanger ook open blijft staan voor de feedback. Door naderhand samen de redenen voor het minder goede functioneren te achterhalen, kunnen er ook verbeterpunten worden bepaald. De werknemer zal gemotiveerder zijn om deze verbeterpunten aan te pakken als hij of zij voorzien is van constructieve feedback in plaats van kritiek.  

 

Feedback geven volgens het 4G-model

Constructieve feedback kan alleen worden gegeven op gedrag dat veranderbaar is. Het doel is immers om een gedragsverandering teweeg te brengen. Doordat iemand op zijn gedrag wordt aangesproken, kan het zijn dat de werknemer het gevoel krijgt dat hij niks goed kan doen. Belangrijk is dus om hiermee op te passen en concrete voorbeelden te gebruiken. Gebruik bij het geven van feedback het 4G-model en voorkom ongewenste situaties. Wanneer u volgens het 4G-model uw feedback vormgeeft zal deze constructief zijn. Het 4G-model is als volgt opgebouwd: 

 

  • Gedrag: begin met het benoemen van het gedrag dat u graag veranderd wilt zien bij de werknemer. Doe dit in de vorm van een mening en beschuldig de andere nergens van. Hiermee voorkom je dat de andere zich aangevallen voelt en in de verdediging schiet. Praat hierbij in de ik-vorm. 
  • Gevolg: maak de werknemer bewust van de negatieve gevolgen op anderen door zijn of haar functioneren. 
  • Gevoel: spreek uit wat uw gevoel is bij het gedrag en de gevolgen. Het is belangrijk om hierbij het eigen gevoel te benoemen en niet een algemeen gevoel. 
  • Gewenst: benoem wat het door u gewenste gedrag is, oftewel welke verbeterpunten u voor ogen heeft. 

 

Gespreksbegeleider nodig? 

Bent u geïnteresseerd in een samenwerking met Gesprek met personeel? Neem contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden voor uw onderneming.